İş kurmak, harika bir fikirden çok daha fazlasını gerektirir.

  • Akademik yada alaylı olarak mesleki bir deneyim kazandınız ve artık kendi işletmenizi kurmak istiyorsunuz,
  • Aileden gelen bir yatırım söz konusu veliaht olarak devam ettireceksiniz,
  • Mükemmel bir fikir buldunuz ve artık bunu profesyonel kariyerinize taşımak istiyorsunuz,
  • Yada sıfır noktasındasınız bir iş kurmak ve onu büyütmek istiyorsunuz…

İş dünyasında yer alan işletme sahiplerinin ortalama çıkış noktalarını bunlar. Her bir iş insanı “neden olmasın?” diyerek yola çıktıktan sonra daha fazlası için bir şeyler yapmak zorunda. Aksi halde hayata geçirilen iş fikri büyütülemediğinde yok olup gidecek. Peki bir yönetici şirketini nasıl büyütebilir. Global markalar nasıl büyüdü. Sizce  sadece çok şanslı oldukları için mi?

Bugün iş dünyasında başarılı olmak için iyi planlama ve organizasyon becerilerine sahip olmanız gerekir. Pek çok insan bilgisayarlarını açacağını veya kapılarını açıp para kazanacağını düşünerek bir iş kuruyor, ancak bir işte para kazanmanın düşündüklerinden çok daha zor olduğunu keşfediyor. Zaman ayırarak ve başarıya ulaşmak için gerekli tüm adımları planlayarak ticari girişimlerinizde bunu önleyebilirsiniz. Ne tür bir işe başlamak isterseniz isteyin, aşağıdaki 11 ipucunu kullanmak girişiminizde başarılı olmanıza yardımcı olabilir.

   1. Şirketinizi Tasarlayın: Mevcut bir şirketiniz olabilir yada yeni bir şirket kurmak üzere de olabilirsiniz. İnovasyonu, işi ve stratejiyi bir araya getiren aynı zamanda ürettiği değeri satabilen bir yapıya dönüşmeniz gerekiyor. Üretim sürecinizden, satış sonrasına kadar her bir alanı ele alarak uzun bir süreci kapsıyor.

Tasarlamanız gereken başlıca kısımlar

  • Kimlerle yola çıkıyorsunuz? Ekibiniz ve ekip değerlerinizi
  • Şirketinizin vizyonu, geleceğiniz
  • İş modeliniz
  • Değer önerileriniz
  • Hikayeniz
  • Müşteri Yolculuğunuz
  • Piyasa ve rekabet
  • Fikir üretimi ve inovasyon kültürünüz
  • Büyüme stratejileriniz

Öneri olarak Optimist Kitap’ın Şirket Tasarımı adlı kitabı temin ederek başlayabilirsiniz.

   2.İş Modeli Üretin: Eski, modası geçmiş iş yapma yöntemleri yerine yenilikçi, vizyoner ve meydan okuyan şirket olmanız gerekiyor. Bugün yarının şirketini inşaa etmeniz için yeni iş modelleri üretmeniz şart. Günümüzde sayısız inovatif iş modeli ortaya çıkarken geleneksel ve yeniliğe ayak uyduramayan sektörlerin yavaş yavaş silindiğini görüyoruz. Basit bir örnekle anlatmak gerekirse; eskiden herkesin ihtiyaç duyduğu mahalle terzilerinden kaç tane kaldı. Artık pek çok insanın evinde dikiş makinesi var yada alışveriş yaptıkları yerler terzilik hizmeti veriyor. Diğer yandan moda tasarımcıları giderek popülerleşiyor.  Gerek üretim, gerekse pazarlama yöntemlerini değiştirdikleri için bu popülarite devam ediyor fakat günün birinde moda tasarımcılarının yerine başka bir sektörün geçeceğini de unutmamak gerekiyor. İşleri ele almaya başladığınızda 5,10 hatta 20 yıl sonrasını düşünerek hareket etmeniz iş modeli üretimi aşamasında size yardımcı olacaktır.

Peki İş Modeli Üretimi Nedir?

Alexander Osterwalder ve Yves Pigneur’a göre bir iş modeli, bir örgütün yarattığı değerin, bu değeri sunuşunun ve mevcut bir değeri nasıl yakalayacağının mantıklı bir açıklamasını ortaya koymaktır. Bir iş modelinin en iyi, şirketlerin para kazanma mantığını gösteren temel yapı taşlarıyla açıklanabileceğini gösterir. Bu yapı taşları bir işin 4 ana alanını kapsar: Müşteri, ürün, alt yapı ve finansal sağlık.

Öneri olarak Optimist Kitap’ın İş Modeli Üretimi adlı kitabı temin ederek başlayabilirsiniz.

   3. Müşterilerinizi Tanıyın: İş modeli üretirken ve şirketinizi tasarlarken müşterilerinize göre program yaptınız. Fakat biz müşteri konusuna biraz daha farklı açılardan değinmek istiyoruz. Müşteriler yani hedef kitle en basit tabirle bugün ürün ve hizmetinizin alıcılarıdır. Fakat tüketim alışkanlıkları ile müşteriler ve müşteri alışkanları da hızlı bir şekilde değişim gösteriyor. Dolayısıyla üründen daha çok değer yaratan şirketlerin sürdürülebilir olduğunu, değer yaratan şirketlerinde insan, müşteri, tüketici odaklı olduğunu görüyoruz. Kişisel deneyimlerin daha çok satmasının bir sebebi de bu. Tüm bu sebeplerden müşteriyi tanımak, anlamak ve yorumlamak oldukça önemli.

Ürün yada hizmetimin alıcısı kim?” sorusu kadar “müşterilerim ne istiyor?” diye sorarak yola çıkmanız hayati derecede önemli!

Elektrikli süpürgelerden yola çıkarak bir örnekle anlatmaya çalışalım. Elektrikli süpürgeler her evin ihtiyacı olan bir ürün. Zaman içerisinde toz torbalı süpürgelerin yerini sulu süpürgeler aldı. Sonrasında portatif gırgır süpürgelerle kolay kullanım modellerle tanıştık. Fakat evde süpürge işlerini yapan hanımlar artık iş dünyasında olduğu için zaman sıkıntısı sebebi ile daha kolay bir çözüm istedikleri noktada robot süpürgeler hayatımıza girdi. Robot süpürgeleri hayatımıza sokan müşterilerin “biz böyle bir süpürge istiyoruz” demesi mi etken oldu yoksa firmalar “müşterim ne ister?” diye düşünerek böyle bir yenilik mi yaptı!

Müşterileri Anlamanın Pratik Yolu Nedir?

Müşteri gözünden dünyaya bakın.

  • Değer Haritası Oluşturun: Ürün/hizmetleriniz, müşterilerinizin sıkıntılarını giderenler ve müşterinize kazanç sağlayanlar
  • Müşterinizin Profilini Oluşturun: Müşterilerinizin sıkıntıları, kazançları ve müşterilerinizin işleri. Değer haritanızdaki verilerle müşterilerinizin profili arasındaki uyuma bakın!

Öneri olarak Optimist Kitap’ın Müşterileriniz Ne İster? adlı kitabı temin ederek başlayabilirsiniz.

İlk 3 madde alt yapınız ve kurumsal yapınızı iyileştirmek içindi şimdi yönetici olarak kişisel özelliklerinize odaklanalım.

   4. Organize Olun: Başarısı elde etmek için organize olmanız gerekir. Görevleri tamamlamanıza ve yapılacak işlerin takibini yapmanıza yardımcı olacaktır. Organize olmanın iyi bir yolu, her gün bir yapılacaklar listesi oluşturmaktır. Her öğeyi tamamladığınızda listenizden işaretleyin. Bu, hiçbir şeyi unutmamanızı ve işinizin askıda kalmaması için gerekli olan tüm görevleri tamamlamanızı sağlayacaktır. Sizin planlı ve organize olmanız ekibinizi harekete geçirmek önemlidir. Ekip çalışmalarınız ve organize olmanız için Google Takvim, Miro, Slack, Trello gibi bulut sistem araçlar kullanabilirsiniz.

   5.Kayıt Tutun: Tüm başarılı işletmeler ayrıntılı kayıtlar tutar . Bunu yaparak, işletmenin finansal olarak nerede durduğunu ve hangi potansiyel zorluklarla karşı karşıya kalabileceğinizi bileceksiniz. Sadece bunu bilmek, bu zorlukların üstesinden gelmek için stratejiler oluşturmanız için size zaman verir.

Çoğu işletme, biri fiziksel diğeri bulutta olmak üzere iki kayıt kümesi tutmayı seçiyor . Sürekli olarak yüklenen ve yedeklenen kayıtlara sahip olan bir işletme artık verilerini kaybetme konusunda endişelenmek zorunda değildir. Fiziksel kayıt bir yedek olarak bulunur, ancak çoğu zaman diğer bilgilerin doğru olduğundan emin olmak için kullanılır.

   6. Rekabet Analizi Yapın: Rekabet iyi sonuçları doğurur. Başarılı olmak için, çalışmaktan ve rakiplerinizden öğrenmekten korkamazsınız. Ne de olsa, daha fazla para kazanmak için işinizde uygulayabileceğiniz doğru bir şey yapıyor olabilirler.

Rekabeti nasıl analiz ettiğiniz sektörler arasında farklılık gösterecektir. Bir restoran sahibiyseniz, rakibinizin restoranlarında yemek yiyebilir, diğer müşterilere ne düşündüklerini sorabilir ve bu şekilde bilgi edinebilirsiniz. Ancak, bir kimya şirketi gibi, rakiplerinize erişimi çok daha sınırlı olan bir şirket olabilirsiniz. Bu durumda, sadece işin dünyaya sunduklarını değil, aynı zamanda şirket hakkında elde edebileceğiniz tüm finansal bilgileri de gözden geçirmek için bir iş profesyoneli ve muhasebeci ile çalışacaksınız.

   7.Riskleri ve Fırsatları Anlamaya Çalışın: Başarılı olmanın anahtarı , işletmenizin büyümesine yardımcı olmak için hesaplanmış riskler almaktır. Risk almak için sormanız gereken soru “Dezavantajı nedir?” Bu soruyu cevaplayabilirseniz, en kötü senaryonun ne olduğunu bilirsiniz. Bu bilgi, muazzam fırsatlar yaratabilecek hesaplanmış risk türlerini almanıza izin verecektir.

   8. Yaratıcı Olun: Her zaman işinizi geliştirmenin ve rekabette öne çıkmanın yollarını arayın. Her şeyi bilmediğinizi kabul edin ve işinize yönelik yeni fikirlere ve farklı yaklaşımlara açık olun.

Ek gelirlere yol açabilecek birçok satış noktası var. Örneğin Amazon’u ele alalım. Şirket bir kitapçı olarak başladı ve bir e-ticaret devine dönüştü. Pek çok insan, Amazon’un para kazanma yollarından birinin Web Hizmetleri bölümü aracılığıyla olmasını beklemiyordu. Bölüm o kadar başarılı oldu ki, Jeff Bezos CEO olarak istifa ettiğinde, Amazon Web Services başkanı yeni CEO olarak seçildi .

   9.Odaklanın: İngilizlerin “Roma bir günde kurulmadı” atasözünü hatırlayalım. Bir işletme açmanız, hemen para kazanmaya başlayacağınız anlamına gelmez. İnsanların kim olduğunuzu bilmesini sağlamak zaman alır, bu nedenle kısa vadeli hedeflerinize ulaşmaya odaklanın.

Birçok küçük işletme sahibi, gelirlerini yatırım maliyetlerini telafi etmek için kullanırken birkaç yıl kâr bile görmez. Kârlı olduğunuzda, borçları ve maaş bordrosunu karşılamak için harcamanız gerekenden fazlasını kazandığınızda, buna “kararlı olmak” denir .

Bununla birlikte, işletme önemli bir süre sonra kar elde etmiyorsa, ürün veya hizmetle ilgili sorunlar olup olmadığını, pazarın hala mevcut olup olmadığını ve bir işletmenin faaliyetlerini yavaşlatabilecek veya durdurabilecek diğer olası sorunları araştırmaya değer

   10.Fedakarlık Yapmaya Hazır Olun:  Yeni bir iş kurduğunuzda, başka biri için çalışacağınızdan daha fazla zaman ayırmanız gerekir, bu da başarılı olmak için aileniz ve arkadaşlarınızla daha az zaman harcamak anlamına gelebilir.

İşletme sahipleri için hafta sonları ve tatillerin olmadığı atasözü, işlerini yürütmeye kararlı olanlar için doğru gelebilir. Tam zamanlı istihdamda yanlış bir şey yoktur ve bazı işletme sahipleri, karlı bir iş kurmak ve sürdürmek için gerekli olan fedakarlıkların gerçek maliyeti hafife alınmayacak kadar büyüktür.

   11. Tutarlı Olun: Tutarlılık, iş dünyasında para kazanmanın önemli bir bileşenidir. Her gün başarılı olmak için gerekli olanı yapmaya devam etmelisiniz. Bu, uzun vadede para kazanmanıza yardımcı olacak uzun vadeli olumlu alışkanlıklar yaratacaktır.

Ve bonus önerisi!

İşinizi büyütmek için tek başına asla yeterli olmayacaksınız. Her zaman biraz daha fazlası için, bir başkasına ihtiyaç duyacaksınız. İhtiyacınız olan etkili iş ağı için Prana Kulübü ile iletişime geçin!